Logo Biblioteka Publiczna
MiG Szamotuły
im. Edmunda Calliera

KLAUZULA INFORMACYJNA – RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej RODO), obowiązującego
od 25 maja 2018 r., informuję, iż:

 

1) Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Szamotuły
im. E. Calliera, ul. Rynek 10, 64-500 Szamotuły

 

2) W podmiocie jest wyznaczona osoba nadzorująca przestrzeganie zasad ochrony danych
– kontakt z Inspektorem Ochrony Danych – e-mail: aleksandra@eduodo.pl lub abi@eduodo.pl

 

3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a, b, c, e ogólnego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.,
w celu:

  1. a) realizacji zadań wynikających ze statutu Biblioteki Publicznej Miasta i Gminy Szamotuły
    im. E. Calliera
  2. b) wypełniania obowiązków prawnych ciążących na Bibliotece Publicznej Miasta i Gminy Szamotuły
    im. E. Calliera na podstawie powszechnie obowiązujących przepisów prawa
  3. c) realizacji działań promocyjnych Biblioteki Publicznej Miasta i Gminy Szamotuły
    im. E. Calliera

 

4) Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą:

  1. a) organy władzy publicznej oraz podmioty wykonujące zadania publiczne lub działających na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa,
  2. b) inne podmioty, które na podstawie stosownych umów podpisanych z Biblioteką Publiczną Miasta i Gminy Szamotuły im. E. Calliera przetwarzają dane osobowe dla których Administratorem jest Dyrektor placówki,
  3. c) podmioty realizujące zadania Administratora Danych Osobowych, takie jak: operator pocztowy, bank, dostawca oprogramowania dziedzinowego

 

5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres niezbędny do realizacji celu/celów określonych w pkt 3, lecz nie krócej niż przez okres wskazany w przepisach o archiwizacji lub innych przepisach prawa.

 

6) Ma Pani/Pan prawo do żądania od Administratora:

  1. a) dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii,
  2. b) do sprostowania (poprawiania) swoich danych,
  3. c) do usunięcia danych, ograniczenia przetwarzania danych w przypadkach, gdy:

– dane nie są już niezbędne do celów, dla których były zebrane lub w inny sposób przetwarzane

– osoba, której dane dotyczą, wniosła sprzeciw wobec przetwarzania danych osobowych

– dane osobowe przetwarzane są niezgodnie z prawem

– dane osobowe muszą być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisów prawa

– osoba, której dane dotyczą kwestionuje prawidłowość danych osobowych

  1. d) do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych na podstawie uzasadnionego interesu Administratora – przestaniemy przetwarzać Pani/Pana dane w tym zakresie, chyba że będziemy w stanie wykazać, że są one nam niezbędne do realizacji zadania narzuconego przez powszechnie obowiązujące prawo,
  2. e) do przenoszenia danych,
  3. f) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,

w celu skorzystania z praw określonych powyżej (lit. a-f) należy skontaktować się z Administratorem lub z Inspektorem.

 

7) Ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych narusza przepisu ustawy o ochronie danych osobowych, a od 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.

 

8) Podanie przez Państwa danych osobowych w zakresie wymaganym przepisami, którymi kieruje się Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Szamotuły im. E. Calliera jest obligatoryjne a konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak możliwość rozpoczęcia wypełniania obowiązku prawnego leżącego na Administratorze Danych Osobowych

 

9) Państwa dane mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane